Ceasul chinezesc

ceas-chinezesc        Conform medicinei traditionale chinezesti ,corpul uman este strabatut de 12 meridiane corespunzatoare fiecarui organ important: plamni, intestinul gros, intestinul subtire, stomacul, spilna, inima, rinichii, vezica urinara, duodenul, vezica biliara si ficatul. Prin aceste meridiane circula o energie vitala care isi completeaza un ciclu intreg la fiecare 24 de ore. Ceasul biologic chinezesc prezinta fluxul circadian al energiei (Qi ) ce strabate organele din corp la anumite momente ale zilei. Fiecare organ are o energie maxima timp de doua ore.In momentul in care un organ se afla in punctul maxim al anergiei, la polul opus al ceasului, 12 ore mai tarziu, se afla un alt organ in punctul minim de energie.

 Ritmurile ceasului chinezesc sau cum raspunde organismul in functie de ora

5 – 7 este timpul perfect in care inestinul gros se ocupa de eliminarea toxinelor din corp ingerate cu o zi inainte. Este de asemenea timpul ideal in care sa va spalati corpul si sa va pieptanati parul. Se spune ca acesta combinatie de curatare a corpului si pieptanat este o cale excelenta de relaxare si eliberare a energiei negative. De evitat stresul si graba in aceasta perioada.

7 – 9 este timpul stomacului si momentul in care este recomandat sa savurati cea mai bogata masa a zilei pentru a optimiza digestia si absorbitia. De evitat expunerea corpului la frig sau dusuri reci .

9 – 11 este timpul pancreasului ai al splinei, timpul in care enzimele incep sa digere mancarea si sa creeze energie pentru ziua ce urmeaza. Acesta este timpul ideal pentru a face sport sau pentru a lucra. Incercati sa realizati cele mai importante sarcini in acest moment al zilei. De evitat consumul de alcool.

11 – 13– este timpul inimii care va pompa nutrienti in intregul corp pentru a-l hrani si a-i oferi energie. Acest interval de timp se recomanda pentru servirea pranzului. Incercati sa luati o masa usoara, gatita, si daca se poate, o ora de siesta . Tot acum scade nivelul de oxigenare al creierului si exista un risc marit pentru accidentare.

1 3– 15 este timpul in care intestinul subtire incepe asimilarea si digestia mancarii consumate in timpul pranzului. Este, de asemenea, un moment in care va puteti concentra eficient pe task-urile din timpul zilei. Este posibil sa va confruntati cu ganduri de vulnerabilitate sau abandon in acest moment al zieli.

15 – 17 este timpul vezicii urinare, timpul in care deseurile merg catre sistemul de filtrare al rinichilor. Serviti o ceasca de ceai sau beti apa si continuati sa va duceti la bun sfarsit sarcinile caci aveti o mare capacitate de concentrare. Puteti experimenta stari de iritare si timiditate.

17 – 19 este timpul rinichilor si momentul in care sangele este filtrat in rinichii ce muncesc pentru a mentine un echilibru chimic in corp. Acesta este momentul perfect pentru a servi cina si sa va activati circulatia prin plimbari, masaj sau stretching. Puteti experimenta stari de frica sau teroare.

19 – 21 este timpul circulatiei cand nutrientii sunt transportati in celule si capilare. Acesta este momentul ideal pentru a citi ,a viziona spectacole sau filme. Evitati sa aveti prea multe activitati mentale in acest timp. Va puteti confrunta cu o dificultate de exprimare a emotiilor. Este cel mai bun moment pentru a face sex si pentru a reproduce.

21– 23 este timpul sistemului endocrin cand corpul este ajustat si enzimele se refac. Este si timpul de a merge la culcare pentru a permite corpului sa-si conserve energia pentru a doua zi. Paranoia sau confuzia pot fi experimentate la aceasta ora.

23– 1 este timpul vezicii biliare in care corpul trebuie sa fie in perfect repaus pentru ca a doua zi sa va treziti odihniti. Este si timpul in care energia yin scade si energia yang creste.

1 – 3 este timpul ficatului. In acest timp toxinele sunt eliminate din corp si sangele este inlocuit cu unul nou. In acest timp corpul trebuie sa fie perfect adormit. Puteti experimenta stari de furie si frustrare.

3 -5 este timpul plamanilor si inca timp de odihna pentru organism. Corpul trebuie mentinut cald in acest moment astfel incat plamanii sa fie ajutati sa ofere corpului oxigen. Plamanii sunt asociati cu sentimente de tristete.

Intelegand cum functioneaza Ceasul Biologic Chinezesc ,puteti identifica si eventualele boli de care suferiti ,dar si cum va puteti recapata sanatatea corectand excesele cotidianului.

PS: Pentru a fii in perfecta armonie cu prorpriul corp ,ceea ce inseamna o sanatate de fier si o continua stare de bine , planificati-va ziua in functie de punctele minime si maxime de energie ale organelor !

Lasă un comentariu